La teva iniciativa, la nostra causa
Accés Patrons
Accés Entitats

Amb motiu del 20è aniversari de la reobertura del Gran Teatre del Liceu, després de l’incendi que va patir l’any 1994, s’ha dut a terme una rehabilitació d’un tresor que ha estat amagat.
Durant més de 80 anys, els vitralls que il·lustren una de les grans obres de Wagner al vestíbul del Cercle del Liceu que ara es poden veure des del carrer Sant Pau.
Les obres de Restauració de la façana del Gran Teatre del Liceu han estat dutes a terme per l’arquitecte Xavier Fabré.
Els vitralls del Cercle del Liceu que donen al carrer Sant Pau havien estat tapiats per finestrons de fusta des de l’any 1930. Només podien ser apreciats des de l’interior del Cercle del Liceu.


La gran novetat ha estat la intervenció de la il·luminació, en aquest sentit la Fundació Bosch Aymerich ha col·laborat amb el Gran Teatre del Liceu aportant un fons econòmic per a la il·luminació dels vitralls. En segons quines ocasions i celebracions, la façana del Liceu tindrà diferents colors per l’efecte dels llums LED.

El projecte d'Il·luminació s'ha dut a terme durant l’inici de la Temporada 2021 i ha finalitzant al febrer de 2022.

IL·LUMINACIÓ INTERIOR A EXTERIOR

Després de realitzar diverses proves per avaluar el número de focus a instal·lar, la seva potència i ubicació, així com la temperatura de color adequada, s'ha instal·lat el sistema d' il·luminació Magic Eye

Consta d’un projector de làmpada halògena i LED que a través de diverses lents permet definir amb un feix de llum uniforme i precisió extraordinària qualsevol objecte o obra d’art. Per les seves petites dimensions passa totalment desapercebut i afavoreix a l’arquitectura de l’espai. És per aquest motiu que és un sistema molt usat en entorns museístics, ja que aporta gran valor a l’obra il·luminada per la seva gran precisió i qualitat d’enfocament, completament regulable en intensitat de llum i amb una reproducció cromàtica entre el 95-100%. És, a més, un sistema que no produeix deteriorament en l’obra.

El procediment d'instal·lació ha estat conseqüent amb les característiques arquitectòniques i ornamentals de l’espai, tot buscant la màxima discreció pel que va suposar la instal·lació de projectors en els llums del sostre de la sala i la realització d’una instal·lació elèctrica amagada en el sostre de l’estança. Elements addicionals que van ser necessaris: la retirada del sostre i els seu posterior muntatge va requerir fusters especialistes, a més d’una instal·lació suplementaria de tres focus en el darrer vitrall per evitar ombres de la barana projectades a l’exterior.

Il·luminació sala interior
Estat dels vitralls pre-restauració
Estat dels vitralls post - restauració


IL·LUMINACIÓ EXTERIOR A INTERIOR

Després de realitzar diverses proves per avaluar el millor sistema donat el seu emplaçament exterior i les fluctuacions lumíniques que condicionen l’espai, s'ha decidit instal·lar una línia de LED contínua.

Instal·lació de línia de LED continua en tot el perímetre extern dels vitralls. Aquesta línia s’ubica en l’interior del tancament de vidre de seguretat que els protegeix de l’exterior. Una solució pròpia de la il·luminació arquitectònica, sobretot funcional, que realça l’espai i genera un ambient d’il·luminació general suau que no és agressiu amb l’enllumenat públic.

Il·luminació vitralls des de l'exterior (façana C. Sant Pau)

Per les pròpies característiques de la solució adoptada i les necessitats de la instal·lació elèctrica del sistema, es van requerir treballs auxiliars en el ram de paleta per totes les tasques de reconstrucció i repintat que es van haver de realitzar. Era un projecte amb uns requeriments tècnics i d’integració importants i força restrictius.

Auditoria final de projecte Gran Teatre del Liceu: Il·luminació de vitralls Wagnerians per PKF Attest

La unió del seu CREADOR i la seva OBRA.

El passat dia 27 de setembre va tenir lloc l'acte d'inauguració de l"Espai Bosch Aymerich", al complex residencial de Cap Sa Sal. L'acte que va coincidir amb la trobada anual dels arquitectes de la demarcació de Girona COAC, va comptar amb les intervencions del president de la comunitat, el Sr. Xavier- García Milà, que va fer una presentació de la història de Cap Sa Sal , el Patró de la Fundació, el Sr. José Antonio Pérez Melón, que va fer una menció a la figura del seu creador i per part de la demarcació del COAC de Girona el seu president, el Sr. Marc Riera i l'alcadessa de Begur, la Sra. Maite Selva.

La creació de l'Espai Bosch Aymerich neix de l'interès per part dels membres de la Comunitat de Propietaris que ha volgut crear un espai que faci que el CREADOR i la seva OBRA romanguin de per vida units.

La Comunitat disposa de plànols originals presentats a l' Ajuntament i que van ser respectats a la seva  construcció , també disposa d'un ampli dossier fotogràfic de les diferents fases de construcció de  l’edifici, algunes de les quals s'han inclòs a l'Espai Bosch Aymerich. La Fundació Bosch Aymerich ha aportat la reproducció de la maqueta de Cap Sa Sal, per tal que sigui exposada conjuntament amb els plànols i fotografies de l'arxiu de la comunitat

Cap Sa Sal, es troba a la costa de Begur, on el 4 de juliol de 1963, després de 8 anys de grans obres donat el caràcter topogràfic i massiu d'aquesta arquitectura, es va inaugurar un hotel de luxe.

Aquesta obra pertany al període dels anys centrals de l'obra de l'arquitecte Josep Ma. Bosch Aymerich, que es corresponen amb la gran explosió de la indústria turística a l'Estat Espanyol.

Cap Sa Sal es va concebre com a un hotel de luxe, on s'hi van allotjar grans figures de l'època com, la ex-emperadriu Soraya (esposa del Sha de Pèrsia), artistes de renom internacional, com l’actor Rock Hudson o el músic Xavier Cugat, actuacions de Júlio Iglesias o Raphael. La seva imatge i el seu renom van fer que fos escenari de rodatge de pel·lícules de l’època, com “El turisme és un gran invent”, “La dinamita està servida” o “Some girls do”, entre d'altres. A partir de 1979, l'hotel va haver de canviar la seva activitat, donat el seu estat econòmic, va ser llavors quan es va proposar un nou pla de negocis i l'edifici es va reconvertit en un complex residencial privat, que actualment està dirigit per la seva pròpia comunitat de propietaris.

50 anys després, l'aspecte de la seva imponent façana sobre el penya segat on es troba situat, a l'inici de la Reserva Marina de Ses Negres, segueix essent el mateix, tot i que la seva activitat s'ha vist transformada.

Apartaments Cap Sa Sal, Begur, Girona (1968)

La Fundació, dins dels seus àmbits d’actuació, també té per a objecte la cultura i l'arquitectura. Així, durant l’any 2018 es va signar un conveni amb la Parròquia de la Puríssima Concepció de Barcelona per a dur a terme una reparació dels vitralls que s’havien malmés per l’efecte del temps i alguns actes vandàlics.

La reparació dels vitralls la va dur a terme l’empresa especialitzada J.M.Bonet.

Tasques realitzades

Per a dur a terme aquestes reparacions es van haver de

S’adjunta, a títol d’exemple, una mostra de la tasca realitzada en un dels molts vitralls reparats

Estat en que es trobava Detall dels desperfectes Estat després de la reparació

Durant el mes de Febrer del 2016 es van finalitzar les obres de tancament de la terrassa/porxo a la Torre Bellesguard de Gaudí, creant un espai tancat a l’exterior que facilita la realització d’actes per a promocionar aquesta gran obra d’Antoni Gaudí, per altra banda, desconeguda per molts.

Aportació: 33.000 €

C:\Users\Usuario\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCacheContent.Word\IMG_20151214_112820.jpg

“Creació de l’espai Bosch Aymerich a la Torre Bellesguard de Gaudí”