Amb aquest projecte es volen formar professors científics que nodreixin el sistema universitari català. Si bé la incidència directa d’aquest projecte serà només 1 persona en un inici, es creu que el seu impacte pot arribar a moltes més persones.
L’experiència prèvia dels Fellows FBA d’anteriors edicions, ha ajudat a que la UIC dissenyés un programa propi de captació i retenció de talent basat en incorporar investigadors amb beques prestigioses del sistema de recerca nacional i internacional. Gràcies a aquest nou programa, s’han incorporat 3 nous Ramón y Cajal de la convocatòria 2021 (iniciats el curs 22-23).
Amb aquesta proposta es vol promoure que el personal investigador es formi en docència i en valors humanístics, per poder traslladar la ciència a l’aula, i que aquest nou tipus de preparació serveixi per animar a altres investigadors a formar-se per poder fer el pas al sistema educatiu amb unes millors competències i condicions.
El programa de formació dissenyat especialment per a aquesta convocatòria consta de tres anys, dividits de la següent manera:
1r any:
- Incorporació al programa Gaudí, que consta de tres mòduls: docent, investigador i humanístic. Aquest programa es farà al llarg dels 3 anys
- Supervisió estudiants
- Impartiria de seminaris (per alumnes i per investigadors)
- Assistència a seminaris d’altres temàtiques per tal d’afavorir altres inquietuds intel·lectuals
2n any:
- Supervisió estudiants
- Formació en recerca i competències transversals
- Docència i observació en aula
- Assistència a seminaris d’altres temàtiques per tal d’afavorir altres inquietuds intel·lectuals
3r any:
- Supervisió estudiants
- Docència i observació en aula
- Mentoria: El programa inclourà d’altres professors/es de la universitat com a mentors, que acompanyaran en la presa de decisions sobre la carrera professional i l’accés a noves posicions laborals, així com en la seva trajectòria formativa.
UIC Barcelona ofereix serveis cientificotècnics als seus professors i investigadors i disposa de laboratoris en els àmbits de l’arquitectura, la bioenginyeria, l’odontologia, la biomedicina i espais de simulació per pràctiques amb alumnes i recerca on es permet fer nous desenvolupaments de softwares de simulació, noves tècniques quirúrgiques, etc. Alhora, la universitat també té clíniques universitàries on els alumnes poden fer pràctiques i els professors-investigadors poden desenvolupar projectes de recerca amb pacients: clínica universitària d’odontologia (CUO), clínica universitària de psicologia i psiquiatria (SUPPORT) i clínica universitària de suport en malalties avançades i cures pal·liatives (CUIDES).
A banda, com a institució manté acords amb altres entitats per poder oferir infraestructures al seu personal docent i investigador que necessita estabularis, centres de computació, o equips singulars per desenvolupar la seva recerca amb el màxim de garanties.