La Càtedra d’Empresa Familiar de la Facultat de Dret de la Universitat Internacional de Catalunya neix amb la vocació d’aprofundir en l’estudi de la regulació jurídica del fenomen de l’empresa familiar, una realitat econòmica de gran importància en el teixit empresarial d’Espanya. Aquest estudi es farà amb un enfocament multidisciplinari, involucrant diferents segments del nostre ordenament: dret mercantil, dret civil (família i successions) i dret fiscal.
L’objecte immediat de la Càtedra és aprofundir en l’estudi, des d’un enfocament jurídic multidisciplinari, la problemàtica de la successió de l’empresa familiar. Però el projecte de recerca pretén, en conjunt, i com a fi últim, proposar les reformes legals que contribueixin a enfortir l’estatut jurídic de l’empresa familiar amb una atenció especial al complex fenomen successori.
En aquesta segona fase, des de la Càtedra d’Empresa Familiar es pretén aprofundir en el marc regulador de l’empresa familiar, analitzant en profund els diferents segments de l’ordenament jurídic en aquest projecte de recerca de caràcter multidisciplinari. En particular, es busca analitzar detalladament en l’àmbit successori de l’empresa familiar, des d’una perspectiva mercantilista, civilista i fiscal, per facilitar i proposar mesures de garantia per a la seva continuïtat en aquest moment crucial de la seva vida.
El projecte de recerca de la Càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat Internacional de Catalunya es desenvolupa en dues fases, per un període de tres anys cadascuna, que incidiran, respectivament, a la situació actual a Espanya i les seves perspectives de millora, i en l’estudi de les solucions adoptades a nivell internacional per a la seva possible adaptació. La divisió del projecte en dues fases per períodes trianuals s’adapta a les exigències de la normativa interna de la Universitat Internacional de Catalunya, que exigeix cobrir aquest període mínim per crear una Càtedra.
La primera fase, que comprenia els cursos acadèmics 2019-2020, 2020-2021 i 2021-2022, va obtenir finançament per al desenvolupament del projecte de recerca.
Durant la primera fase, aquest equip ha tingut l’oportunitat de poder tractar temes jurídics de gran repercussió en el marc jurídic de l’empresa familiar, estudiats des d’una triple perspectiva: mercantil, civil i fiscal, amb un enfocament especial en la successió a l’empresa familiar. El context jurídic en què es desenvolupa l’empresa familiar impedeix un estudi centrat, requereix una cosmovisió de l’ordenament jurídic i de totes les àrees que poden tenir una incidència a l’empresa familiar durant el desenvolupament de la seva vida jurídica, partint des del naixement, el desenvolupament (amb especial atenció als conflictes familiars) i el seu cessament.
Així mateix, conscients des d’aquest equip de l’especial importància de la successió a l’empresa familiar, poden arribar a comportar en el pitjor dels escenaris la seva extinció, aquest equip ha apostat per un estudi d’aquest fenomen, per contribuir que aquest moment crucial a la vida de l’empresa familiar tingui el menor impacte possible en aquesta.
En el marc d’aquesta fase, des de la Càtedra ha contribuït a la investigació en aquest camp mitjançant la investigació científica sobre la problemàtica jurídica i fiscal de l’empresa familiar i ha comportat la publicació d’estudis, articles i monografies. També ha participat en altres projectes de recerca amb altres càtedres universitàries d’empresa familiar integrades a la Xarxa de Càtedres d’Empresa Familiar de l’Institut d’Empresa Familiar. En particular, ha liderat la coordinació entre diferents centres i universitats per dur a terme diferents projectes, la finalitat dels quals ha estat donar a conèixer les innovacions produïdes al sector i suggerir millores que facilitin l’administració, el creixement i l’expansió de l’empresa familiar.