2020, 2021, 2022

Conveni de col·laboració amb la Fundació Via Activa: “Programa Ments Despertes”

2022

IV Edició Concurs de Cinema Programa Ments Despertes

Un any més la Fundació Bosch Aymerich col·labora en el projecte del Programa Ments Despertes del Grup SOM VIA, en què han participat alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.

En aquesta edició s’han presentat 34 curtmetratges i s’han atorgat quatre premis en les categories corresponents:

100% Escola La Industrial

Premi Especial del Jurat – Fundació Bosch Aymerich al millor curt

Premi categoria Cicles Formatius : 100% Escola La Industrial

Premi categoria Batxillerat: Pérdida total de mi. Institut Consell de Cent

Premi categoria ESO: Dues vides trobades. Institut Quatre Cantons

Aquesta quarta edició va tenir una acollida molt ben en un marc incomparable, l’Auditori de Caixa Forum, on les estrelles van ser els joves i l’entusiasme i l’espontaneïtat dels presentadors de la Gala, els actors Aina Clotet i Jaume Madaula.

La sensibilització, el compromís, l’aprenentatge i la implicació de les persones van ser els grans protagonistes durant el transcurs de la gala.

El Programa Ments Despertes ens mostra una vegada més la implicació dels joves que a partir d’ara veuran la salut mental no com una cosa llunyana i que és inadmissible estigmatitzar les persones.

2021

III Edició Concurs de Cinema Programa Ments Despertes

Alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius han pogut participar en uns premis que neixen del Grup SOM VIA, entitat amb valor social i més de 25 anys de compromís amb les persones amb vulnerabilitat i amb la transformació de l’entorn i, en concret del seu programa Ments Despertes, una activitat curricular de prevenció en salut mental i bons hàbits, amb nou edicions i 5.209 alumnes participants. ‘Una ment creativa és una ment desperta’, aquest és l’eslògan del Concurs entre l’alumnat jove.

Una III Edició amb trenta curts i tres guanyadors: Ana i Mia,del Col·legi Santa Dorotea (Categoria ESO), Gracias por escucharme, de l’Institut Esteve Terrades i Illa (Categoria Cicles Formatius) i un doble guardó (Categoria Batxillerat i Premi Especial del Jurat-Fundació Bosch Aymerich) per al millor curt a la genial La decisión de las corbatas: la esquizofrenia, de l’Institut Consell de Cent, escollits per un jurat integrat per destacats especialistes en cinema, salut i acompanyament social.

Un curtmetratge sobre tot allò que pugui suggerir el concepte ‘ment desperta’ lligat al concepte de salut mental i fer servir l’audiovisual com a eina educativa. Aquest és l’objectiu del III Concurs de Cinema ‘Ments Despertes’, una edició oberta a l’alumnat per trencar amb els estereotips entre joves, com els que giren al voltant de la salut mental i emocional.

2020

El Grup SOM VIA és una estructura formada per quatre entitats amb valor social: la Fundació Via Activa, la Fundació Viaclara, la Fundació Via Assistencial i SOM VIA Consultoria

Cada entitat s’adreça a un col·lectiu diferent però sota la cohesió d’un treball comú amb més de 25 anys de trajectòria que, amb un model innovador i rigorós, posa a l’abast de la societat diferents Recursos, Serveis i Programes compromesos amb les persones amb necessitats especials, amb vulnerabilitat i amb diversitat de conducta, així com amb la construcció d’il·lusions de vida i també compromesos amb la transformació de l’entorn.

És d’aquest compromís i experiència d’on neix el Programa Ments Despertes, un itinerari formatiu i de prevenció en salut mental, liderat per persones amb diagnòstic i adreçat a l’alumnat dels centres d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, Superior i universitats de la ciutat de Barcelona i província.

L’objectiu és crear participació comunitària i promocionar hàbits saludables, a més d’apropar les realitats i la prevenció de la malaltia mental entre joves, estudiants i també futurs professionals. És també una acció de posicionament davant els estereotips, prejudicis i estigma que abunda a la societat.

El Programa configura un doble espai; formatiu per una banda, però que permet, per l’altra a les persones amb experiència en salut mental, ser les veritables protagonistes, ser agents clau de canvi i transmissió de saber expert. Ments Despertes és una lliçó de vida.

El Programa Ments Despertes consta de diferents accions principals: una ponència que s’imparteix als centres educatius, amb previ lliurament de material de treball i una activitat pràctica consistent en el coneixement del dia a dia i funcionament de la Llar Residència Mascaró, un dels recursos del Grup per a persones amb malaltia mental. També s’organitza el Concurs de Cinema Ments Despertes, per fer servir l’audiovisual com a eina educativa.

Aquest programa enllaça doncs amb el compromís social que manté el Grup SOM VIA amb les persones i amb la societat, entenent que l’educació és la clau fonamental per fer possible la participació real i efectiva del conjunt de la ciutadania en la societat.

És en aquest sentit i amb el convenciment de la Fundació Bosch Aymerich en promoure el creixement de la societat i seguir transformant mirades i actituds, que el passat 13 de gener de 2020 va signar-se un conveni de col·laboració per donar suport durant tres anys consecutius al Programa Ments Despertes perquè, dintre i més enllà de l’aula, alumnes, professors, famílies i ponents repensin i transformin realitats i diversitats.

Aula de Formació Fundació Bosch Aymerich, Seu Central del Grup SOM VIA

La signatura del Conveni de Col·laboració va tenir lloc el passat 13 de gener amb la presència del president de la Fundació Via Activa, el Sr. Jaume Viaplana Miralles i el Sr. Andrés Escarpenter Ferran, patró de la Fundació Bosch Aymerich.

Auditoria final del projecte “Ments Despertes” per PKF Attest