2023
Durant l’any 2023, les tasques realitzades a la Parròquia de la Concepció continuen dirigides per l’arquitecta Mercè Zacurca i l’empresa Rehatec, que és l’encarregada de dur a terme l’execució dels treballs de restauració i conservació d’aquesta parròquia.
S’han executat obres de manteniment:
Pati A, B, Dr. Oliveres i Sagristia
Contracte de manteniment, per un any, que consisteix en la neteja de les xarxes de fulles i el terra dels patis amb aigua a pressió contro-lada i detergents neutres, cada sis mesos.
Pati Dr. Oliveres
Col·locació d’una xarxa anticoloms. 40 m², amb cable d’acer galvanitzat i ancoratges. Inclou treballs verticals i malla de color pedra
Plafons de vitrall
Consolidació de plafons de vitrall emplomat, retirada de la massilla seca i parcialment despresa dels 2 plafons inferiors, soldadura de noves varetes de reforç de ferro de 6 mm en un dels plafons. I re-posició de massilla tradicional d’oli de llinosa.
Cornisa – Canaló
Reparació del canaló i de les parets que el formen, consistent a repicar les parts malmeses, tornar a arrebossar amb morter de cal
i impermeabilitzar el canaló amb membrana continua de poliuretà en fred Sikalastic 612 de la casa Sika amb una dotació de 2,8 kg/m2, aplicat en 3 capes amb rodet i/o airless i armada amb làmina de fibra de vidre de 100 a 150 g.
S’ha realitzat un estudi de deficiències de les diferents patologies dels pilars i arcs del claustre de la parròquia.
Altres actuacions:
A causa d’elements estructurals de l’escala deteriorats i amb risc imminent de caiguda, s’han valorat els treballs d’arranjament de les zones de replà de l’escala de l’habitatge del sagristà i la volta de tram de l’escala d’accés a la coberta.
Aquestes actuacions inclouen:
– Muntatge de cos de bastida per accedir a la zona del replà.
– Repicat del formigó en mal estat fins a descobrir l’estructura d’acer.
– Neteja d’òxid i passivat dels element metàl·lics; recuperació de volums perduts amb morter estructural.
Al tram de volta de l’escala s’ha valorat també la feina de repicat dels elements solts, l’obertura de les fissures detectades a l’obra ceràmica, la introducció de barres de fibra de vidre amb renes epoxi i el tapat de les esquerdes amb morter estructural.
2022
Durant el 2022 s’ha treballat a la planta Baixa de la Rectoria per resoldre tots els problemes d’humitats, substituint tot el clavegueram trencat i els baixants per una nova xarxa de PVC, fent una solera sobre graves per evitar les humitats de capil·laritat.
S’ha trobat un pou que s’ha sanejat per conduir-li les aigües pluvials i reconduir les fecals de forma separativa per tal de poder fer ús del pou per el reg i neteja del claustre si fos necessari posant una bomba.
S’han retirat les instal·lacions antigues, trencades o fora de normativa, per substituir-les per noves, també s’ha reparat l’escomesa d’aigua.
També s’han desmuntat els fals sostres, parets i revestiments afectats per poder inspeccionar l’estructura, fent les reparacions puntuals necessàries.
S’ha donat prioritat a la realització de algunes tasques de manteniment que requerien d’una actuació urgent per evitar perills de despreniments o d’entrada d’aigües.
2021
Per segon any la Fundació Bosch Aymerich col·labora amb la Parròquia de la Puríssima Concepció de Barcelona per a dur a terme una restauració dels espais actuals de la rectoria de la Parròquia, que està previst que es realitzi en un termini de 3 anys, que es va iniciar l’any 2021 i finalitzarà l’any 2022.
Aquest projecte de restauració dels espais actuals de la rectoria de la Parròquia vol aconseguir condicionar la rectoria, amb un conjunt d’espais i sales que s’utilitzen en l’acció social que du a terme la parròquia i on s’han anat realitzant algunes feines de manteniment des de la seva construcció, però que mai ha estat objecte d’una actuació de rehabilitació integral i que permetran atendre millor les necessitats de la Parròquia i del barri.
L’any 2021 s’ha continuat treballant en els projectes bàsics per sol·licitar les llicències i els executius amb els estats d’amidaments per demanar pressupostos a tres constructores.
S’ha separat el projecte integral en diferents fases per tal d’iniciar les obres de les façanes de la Rectoria que ja s’han finalitzat.
S’han realitzat nous projectes per ajustar-se als requeriments de les llicències i poder iniciar les obres a l’interior de la Rectoria.
S’ha presentat el Pla especial per augmentar els espais i atendre millor les necessitats de la Parròquia. patrimoni.
S’han finalitzat els estudis per detectar les causes de les humitats de la Rectoria i la diagnosi amb els criteris d’actuació per aconseguir uns espais mes saludables, iniciarem en breu la reparació de tota la xarxa d’evacuació d’aigües. S’han habilitat uns espais per tal de permetre el trasllat dels mossens i poder abordar aquestes actuacions.
S’ha donat prioritat a la realització de algunes tasques de manteniment que requerien d’una actuació urgent per evitar perills de despreniments o d’entrada d’aigües.
2020
La Fundació Bosch Aymerich, dins dels seus àmbits d’actuació, té com a un dels seus objectes la cultura i l’arquitectura. Amb aquesta finalitat aquest any s’ha signat un conveni de col·laboració amb la Parròquia de la Puríssima Concepció de Barcelona per a dur a terme una restauració dels espais actuals de la rectoria de la Parròquia, que està previst que es realitzi en un termini de 3 anys (2020, 2021 i 2022).
Aquest projecte vol aconsseguir acondicionar la rectoria, amb un conjunt d’espais i sales que s’utilitzen en l’acció social que du a terme la parròquia i on s’han anat realitzant algunes feines de manteniment des de la seva construcció, però que mai ha estat objecte d’una actuació de rehabilitació integral i que permetran atendre millor les necessitats de la Parròquia i del barri.
La signatura del conveni de col·laboració va tenir lloc el passat dia 12 febrer amb la presència del d’en Mossèn Ramón Corts i Blay, en representació de la Parròquia de la Puríssima Concepció, la Sra. Elena Cabarrocas, i el Sr. Antoni Bosch, patrons de la Fundació Bosch Aymerich.