Col.leccions COAC
(Alt Empordà)

LA PROLÍFICA TRAJECTÒRIA D’UN VISIONARI S’EXPOSA A LA DELEGACIÓ DE L’ALT EMPORDÀ DEL COAC

L’exposició presenta una selecció de projectes de l’arquitecte, enginyer i empresari Josep Maria Bosch Aymerich, procedents de part del fons documental que la Fundació Privada Bosch Aymerich, gestora del seu llegat, cedeix a l’Arxiu Històric del COAC

Figueres, 18 de febrer de 2019.- El dimecres vinent dia 20 febrer a les 19.30 h, la Delegació de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) acollirà la inauguració de l’exposició “Col·leccions COAC / Josep Maria Bosch Aymerich”. En concret, en aquesta itinerància, es mostra l’apartat «oci i turisme» que dona a conèixer, a través de maquetes, plànols, dibuixos i fotografies, els projectes de l’Hotel Cap Sa Sal a Begur (1955-1963), el projecte no realitzat del Flotel (hotel flotant) (1978), el Xalet per al Sr. Bloch, i el complex turístic de la Masella. Das i Alp (1965-1967).

L’acte comptarà amb la conferència inaugural de Roger Subirà, arquitecte i comissari de l’exposició, que repassarà la trajectòria professional de Bosch Aymerich, arquitecte, enginyer i empresari.

“Col·leccions COAC / Josep Maria Bosch Aymerich”

L’exposició es va inaugurar el desembre passat a la sala d’exposicions del COAC a Barcelona, presentava la seva figura i l’obra de Bosch Aymerich en el conjunt de l’arquitectura del segle XX al nostre país. I ho feia a través de quatre grans apartats: «grans clients», «paisatges corporatius», «oci i turisme» i «serveis socials». La mostra es va fer a partir d’un recull de maquetes, plànols, dibuixos i fotografies seleccionades entre el conjunt documental que la Fundació Privada Bosch Aymerich va cedir a l’Arxiu Històric del COAC.

La seu de Figueres mostrarà l’apartat d’oci i turisme el qual coincideix amb els anys centrals de l’obra de Bosch Aymerich que coincideixen amb la gran explosió de la indústria turística a l’Estat espanyol.

És entre aquests projectes on trobarem més diversitat estilística i més llibertat formal. Són projectes plens d’optimisme que inclouen rareses i curiositats com un gran complex turístic flotant amb una arquitectura clarament influenciada per les arquitectures utòpiques de la dècada dels seixanta d’Archigram.

També hi trobarem, especialment a la Costa del Sol andalusa, grans complexos turístics amb interessants conjunts arquitectònics de creixement orgànic i desplegaments espacials, com és propi de les dècades dels seixanta i setanta, barrejats amb elements de les arquitectures vernacles mediterrànies.

En aquest espai destaquen obres com:

  • Hotel Cap Sa Sal, Begur (1955-1963).

El caràcter topogràfic i massiu d’aquesta arquitectura, en la qual Rubió i Tudurí col·laborà com a paisatgista i Josep Guinovart com a muralista, és un dels exemples més clars d’un primer moment del desenvolupament turístic al nostre país.

  • Estació d’esquí de Masella, Das i Alp (1965-1967)
  • Xalets

Molts dels seus habitatges unifamiliars corresponen a segones residències i constitueixen alguns dels exemples més reeixits de la seva arquitectura, fins al punt que algunes d’elles van entrar al catàleg d’arquitectura moderna del Docomomo Ibèric.

UN PERSONATGE EXCEPCIONAL EN EL PANORAMA ARQUITECTÒNIC DEL SEGLE XX A CATALUNYA

Josep Maria Bosch Aymerich (1917-2015) va ser un estudiant brillant. Va simultaniejar els estudis d’enginyeria i arquitectura —acabats en temps rècord— amb la direcció de l’acadèmia Humet de reforç a estudiants.

Els èxits com a estudiant li van donar l’oportunitat de ser delegat de l’Institut Nacional de la Indústria als Estats Units, on va completar la seva formació al Massachusetts Institute of Technology i va coincidir amb les principals figures del moviment modern.

El 1947 va retornar a Barcelona com a director tècnic industrial de la Zona Franca, on va tenir un paper clau en l’establiment de la fàbrica SEAT a la ciutat.

El 1953 es va associar amb Frederic H. Harris —gegant americà de l’enginyeria responsable d’instal·lacions petrolieres al Golf Pèrsic—i va crear Harris Bosch Aymerich SA, amb qui va dur a terme obres com la xarxa d’autopistes del País Basc, el pantalà del Port de Barcelona o les bases americanes.

També va fundar empreses i institucions com l’Institut d’Estudis Nord-americans o el Banco Madrid.

Malgrat tenir dificultats per accedir a grans encàrrecs a Catalunya, va deixar edificis notables com l’Hotel Cap Sa Sal a Begur, el conjunt d’habitatges per a treballadors de la Seat al passeig de la Zona Franca, l’Institut d’Estudis Nord-americans a la Via Augusta, la clínica L’Aliança o la seu de l’empresa química Hoechst a la Travessera de Gràcia, tots quatre a Barcelona. D’altra banda, alguns dels projectes clau de la seva trajectòria, com un gratacel a la plaça Catalunya, no van veure mai la llum per oposició del govern local.

Com a promotor, va ser pioner en la importació a l’Estat espanyol del model americà de suburbi extensiu residencial a sectors com La Moraleja. També va ser una figura clau del desenvolupament turístic de la costa espanyola, especialment al sud d’Espanya o al Pirineu català, on fundà l’estació d’esquí de Masella. Fins a la seva mort, la seva taula era plena de grans projectes, com els de barris de promoció pròpia a Madrid, Manchester o Londres.

NOTA PER AGENDES

Exposició: “Col·leccions COAC / Josep Maria Bosch Aymerich”

Inauguració: 20 febrer  a les 19.30 h

Lloc: Seu de la Delegació de l’Alt Empordà del COAC. Pujada de l’església, 6. Figueres

Exposició: del 20 de febrer al 19 de maig de 2019Horari de visita: de dilluns a dimecres, de 8 a 14 hores

VEURE CLIPPING DE PREMSA COMPLERT

Entrades relacionades