2024

Acompanyant amb la música a les unitats d’hospitalització del consorci sanitari Parc Taulí, a l’ Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i a l’ Hospital de Sant Joan de Déu – Ressò de Musicoteràpia

El projecte planteja sessions de musicoteràpia individuals dirigides a agents vinculats a processos d’hospitalització del Consorci Sanitari Parc Taulí, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Sant Joan de Déu.

En concret, es preveu realitzar sessions de musicoteràpia en els següents espais i amb les següents persones destinatàries:

Es realitzarà una atenció individualitzada a l’habitació dels menors. L’activitat la realitzaran dues musicoterapeutes en treball conjunt. En l’atenció individualitzada a les habitacions es dedica un temps de 15-20 minuts per sessió. La musicoteràpia ofereix un recurs més per a fer més agradable l’estada a l’hospital.

L’objectiu general del projecte és fomentar el benestar emocional i psicològic tant del personal com dels pacients i familiars del menors hospitalitzats en un dels 3 hospitals.

El projecte té una capacitat transformadora en la mesura que implementa tècniques terapèutiques no convencionals centrant-se en la música en directe com a element holístic capaç de millorar el benestar emocional dels menors en procés d’hospitalització.

El projecte planteja sessions de musicoteràpia individuals dirigides a menors que es troben en procés d’hospitalització a les diferents unitats del Consorci Sanitari Parc Taulí, a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i a l’Hospital Sant Joan de Déu.

L’objectiu del projecte és acompanyar psicosocial i emocionalment als menors hospitalitzats i a les seves famílies per a fer front a malalties cròniques o de llarga durada mitjançant la musicoteràpia. A través de la música s’ofereixen recursos per a millorar l’estat físic i la tolerància al dolor i als tractaments. En moments puntuals d’angoixa o ansietat per part dels nens o les seves famílies, aquests poden ser acompanyats mitjançant la música en viu.

El projecte fomenta, d’una banda, l’àmbit emocional i sensorial dels pacients; i per l’altre, l’àmbit més motriu i físic. És important ajustar la teràpia a les necessitats del pacient i del familiar que l’acompanyi, així com en funció de la unitat en la qual es troba hospitalitzat.

A l’Hospital de Sant Pau es treballa a les següents unitats:

•           Unitat Pediàtrica.

•           UCI Pediàtrica (UCIP).

Al Consorci Sanitari Parc Taulí es treballa a les següents unitats:

•           Unitat Pediàtrica.

•           UCI Pediàtrica (UCIP).

•           Unitat Neonatologia.

A l’Hospital Sant Joan de Déu es treballa a les següents Unitats pediàtriques:

•           Cirurgia i cirurgia ortopèdica.

•           Gastroentereologia.

•           Neonatologia.

•           Nefrologia.

•           Neurocirurgia.

•           Neurologia.

•           Pediatria.

•           Psiquiatria. 

•           Hospital de dia.

•           Unitat d’epilèpsia.

•           UCI Pediàtrica.

•           UCI Neonatal.

A la Unitat de Pediatria es realitzen sessions de musicoteràpia tenint en compte l’edat, la cultura i els gustos musicals. En pacients neurològics, es realitzen activitats adaptades a cada pacient tenint en compte el nivell d’afectació i les possibilitats de cada nen. S’utilitzen instruments de vibració i de ressonància perquè arribi a nivell sensorial. En pacients de traumatologia, es fa un treball dirigit especialment a les necessitats de rehabilitació física de cada pacient tenint en compte les possibilitats de moviment.

A la Unitat de Neonatologia es realitzen audicions de música amb guitarra i carrillons. Es canten cançons de bressol i repertori infantil. Amb freqüència es realitzen sessions grupals per als menors i els seus acompanyants.

En el plantejament de la metodologia i les activitats, cal estar molt obert i receptiu a la persona o família que tenim davant, no totes les propostes serveixen per a tothom ni per a tots els dies. Cal saber improvisar, adaptar i adequar-se a la situació inicial i al que va succeint a mesura que es desenvolupa la sessió.

El col·lectiu destinatari del projecte són els infants hospitalitzats als 3 citats hospitals. Aquests infants són menors d’edat i acostumen a viure hospitalitzacions de llarga estada derivada del procés de malaltia que viuen.

Els infants hospitalitzats necessiten el recolzament continu de les seves famílies, les quals alhora també necessiten acompanyament emocional i psicosocial per fer front a la malaltia dels seus fills i filles. El percentatge de nens i nenes variarà en funció de la demanda i del diagnòstic mèdic de cadascú, però aproximadament el 45% seran nenes i el 55% seran nens.

En un any de projecte es preveu atendre a 4.000 infants amb 5.100 sessions de musicoteràpia.