2019

Creació de l’Espai “Bosch Aymerich” a Cap Sa Sal

La unió del seu CREADOR i la seva OBRA.

El passat dia 27 de setembre va tenir lloc l’acte d’inauguració de l”Espai Bosch Aymerich”, al complex residencial de Cap Sa Sal. L’acte que va coincidir amb la trobada anual dels arquitectes de la demarcació de Girona COAC, va comptar amb les intervencions del president de la comunitat, el Sr. Xavier- García Milà, que va fer una presentació de la història de Cap Sa Sal , el Patró de la Fundació, el Sr. José Antonio Pérez Melón, que va fer una menció a la figura del seu creador i per part de la demarcació del COAC de Girona el seu president, el Sr. Marc Riera i l’alcadessa de Begur, la Sra. Maite Selva.

La creació de l’Espai Bosch Aymerich neix de l’interès per part dels membres de la Comunitat de Propietaris que ha volgut crear un espai que faci que el CREADOR i la seva OBRA romanguin de per vida units.

La Comunitat disposa de plànols originals presentats a l’ Ajuntament i que van ser respectats a la seva  construcció , també disposa d’un ampli dossier fotogràfic de les diferents fases de construcció de  l’edifici, algunes de les quals s’han inclòs a l’Espai Bosch Aymerich. La Fundació Bosch Aymerich ha aportat la reproducció de la maqueta de Cap Sa Sal, per tal que sigui exposada conjuntament amb els plànols i fotografies de l’arxiu de la comunitat

Cap Sa Sal, es troba a la costa de Begur, on el 4 de juliol de 1963, després de 8 anys de grans obres donat el caràcter topogràfic i massiu d’aquesta arquitectura, es va inaugurar un hotel de luxe.

Aquesta obra pertany al període dels anys centrals de l’obra de l’arquitecte Josep Ma. Bosch Aymerich, que es corresponen amb la gran explosió de la indústria turística a l’Estat Espanyol.

Cap Sa Sal es va concebre com a un hotel de luxe, on s’hi van allotjar grans figures de l’època com, la ex-emperadriu Soraya (esposa del Sha de Pèrsia), artistes de renom internacional, com l’actor Rock Hudson o el músic Xavier Cugat, actuacions de Júlio Iglesias o Raphael. La seva imatge i el seu renom van fer que fos escenari de rodatge de pel·lícules de l’època, com “El turisme és un gran invent”, “La dinamita està servida” o “Some girls do”, entre d’altres. A partir de 1979, l’hotel va haver de canviar la seva activitat, donat el seu estat econòmic, va ser llavors quan es va proposar un nou pla de negocis i l’edifici es va reconvertit en un complex residencial privat, que actualment està dirigit per la seva pròpia comunitat de propietaris.

50 anys després, l’aspecte de la seva imponent façana sobre el penya segat on es troba situat, a l’inici de la Reserva Marina de Ses Negres, segueix essent el mateix, tot i que la seva activitat s’ha vist transformada.

Apartaments Cap Sa Sal, Begur, Girona (1968)