2024

Realització d’un escaneig làser 3D: Digitalització del conjunt patrimonial cenobític “Ermita de Betlem”, Mallorca

La voluntat del Bisbat de Mallorca, a través de la seva Vicària Episcopal per al Patrimoni Històric i Cultural, és la de preservar per a les generacions futures els béns patrimonials, alhora que recuperar-los en la mesura que sigui possible per a la vida monacal, que era ús originari (seguint les directrius marcades per la UNESCO sobre patrimoni immoble). Una de les actuacions pendents i que és molt important per a una adequada documentació i futures intervencions sobre l’edifici, és la realització d’una planimetria moderna i que doni solució a les particularitats de l’edifici i la seva història constructiva. El sistema ideal és un làser escanejat d’alta resolució amb la incorporació d’imatges HDR de tots els espais que conformen el complex de l’Ermita.

El propòsit general d’aquest projecte es basa en la conservació del patrimoni moble, immoble i immaterial del conjunt cenobític de l’Ermita de Betlem, emplaçada al Parc Natural de Llevant, d’incalculable valor natural i patrimonial; el qual es troba molt vinculat a la població d’Artà i veïnats propers, així com a la resta d’illa.

Els objectius específics d’aquest projecte són els següents:

– Identificar i delimitar els espais arquitectònics que conformen el conjunt cenobític de l’Ermita de Betlem.

– Analitzar les estructures preservades així com el seu estat de conservació

– Anticipar i programar futures intervencions i restauracions.

– Aconseguir un aixecament de plànols amb precisió mil·limètrica

– Multiplicar la quantitat d’informació que cal recuperar

És molt important una adequada documentació i futures intervencions sobre l’edifici.  La realització duna planimetria moderna i que doni solució a les particularitats de l’edifici i la seva història constructiva. El sistema escollit és l’escanejat làser. Amb aquest escaneig i la informació obtinguda, així com la realització de l’inventari de béns mobles i la recollida de testimonis orals, es podria donar per acabada la primera fase d’aquest projecte de documentació i recuperació del conjunt cenobític de l’ermita de Betlem.

Es tracta d’una primera baula per a la conservació i la recuperació del conjunt eremític de Betlem, la qual cosa tindria un impacte social, econòmic, turístic i patrimonial molt rellevant.

Cal tenir en compte que es tracta de l’únic exemple d’un edifici construït pels ermitans gairebé des de zero a l’illa de Mallorca, símbol de l’eremitisme mallorquí.