La Fundació Privada ADIS va ser fundada l’any 2001 amb l’objectiu de promoure la inserció social i laboral de persones amb discapacitat. Des dels seus inicis ha estat reconeguda per l’Administració i per la societat civil per la seva tasca i els seus èxits. ADIS, gestiona des del 2010 un pis tutelar concertat amb la Generalitat de Catalunya on viuen 8 persones amb discapacitat.
Des del 2019 la Fundació ha promogut la inserció laboral de persones amb discapacitat a través del projecte INCORPORA’M.
La principal línia d’activitat és la de neteges d’escales, pàrquings, residències, oficines i pisos. El projecte va començar amb una formació de l’activitat de neteja, formació que es va ampliant i repetint periòdicament. Fruit de la bona feina realitzada, el 2020 la Generalitat reconeix el projecte INCORPORA’M com a Centre Especial de Treball. Tanmateix, el servei de neteja d’un Hotel te unes característiques especials que requereixen una formació i seguiment especials. Degut a una experiència fallida al intentar donar aquest servei des del personal de INCORPORA’M, s’ha fet evident la necessitat d’una formació específica i continuada per qualificar personal en aquest àmbit amb l’objectiu de la seva posterior inserció laboral en hotels.
Des del febrer del 2022 s’està formant a 3 persones discapacitades a la cuina del Institut Pere Borrell de Puigcerdà. S’utilitza aquest espai cedit durant 14 hores a la setmana. Aquesta formació d’ajudant de cuina es fa en paral·lel a la producció de croquetes de pollastre. Actualment tota la producció ja està venuda. Aquest fet ens indica que anem pel bon camí. Tanmateix, per poder créixer necessitem un obrador propi, amb total disponibilitat, on formar més persones i realitzar més producció i més variada.
La comarca de la Cerdanya te una forta indústria turística, amb carència de personal qualificat i amb moltes possibilitats de poder oferir productes cuinats i/o serveis auxiliars.
Segons els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Cerdanya unes 150 persones discapacitades busquen feina, i unes 1.000 persones estan en Risc d’Exclusió Social a la Cerdanya, al espai paradisíac de vacances.
L’objectiu del programa és aconseguir la integració social i laboral de 100 persones amb discapacitat o Risc d’Exclusió Social de la Comarca de la Cerdanya i les seves famílies sense recursos o recursos mínims que podran sortir del llindar de la pobresa, durant els primers 5 anys.
La finalitat del projecte és:
Donar feina a les persones amb Risc d’Exclusió Social de la comarca de la Cerdanya, entre elles les persones amb discapacitat.
Donar resposta a la carència de personal qualificat en Hoteleria i Restauració a la comarca de la Cerdanya.