La Fundació Tallers de la Cerdanya és una entitat sense ànim de lucre que va ser creada l’any 2000, amb la finalitat de treballar per donar una millor atenció a les persones amb discapacitat de la Cerdanya.
La seva missió és treballar per millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional i risc d’exclusió, fomentant l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la participació social, mitjançant l’atenció centrada en la persona.
La Fundació Tallers de la Cerdanya vol ser una entitat capdavantera en iniciatives de suport integral per l’autonomia i qualitat de vida de les persones amb discapacitat mitjançant solucions sostenibles i responsables.
Els seus valors són la inclusió social; aprenentatge i millora continua; gestió responsable i sostenible dels recursos; igualtat d’oportunitats; visualització de la comunitat; transparència; conducta ètica.
La Fundació ofereix atenció d’acord amb el seu grau de discapacitat en els diferents serveis, que són:
– Centre Ocupacional (STO, SOI): és un servei social diürn adreçat a aquelles persones que per les seves capacitats necessiten una atenció terapèutica desvinculada del món laboral.
– Centre Especial de Treball (CET, EMS): és una empresa social que assegura treball remunerat i la integració laboral a les persones amb discapacitat. Disposa d’un equip multidisciplinar de suport per aconseguir la màxima autonomia personal i professional, i la seva integració a la societat.
Els objectius generals de l’entitat són:
– Prestar atenció a la diversitat funcional
– Consolidar un equip professional de qualitat
– Garantir actuacions segons els principis ètics
– Donar suport a les famílies
L’objectiu del projecte és la creació de nous llocs de treball i assegurar un treball remunerat a les persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral i social. Per aconseguir-ho és necessari la construcció d’una nau i ampliar les infraestructures del CET.
En els darrers anys hi ha hagut un increment substancial de les feines, amb una major conscienciació de la societat i de les administracions públiques i privades per oferir els seus serveis a empreses d’iniciativa social.
El Centre Especial de Treball de la Fundació Tallers de la Cerdanya és una empresa social necessària i amb experiència suficient que demostra la possibilitat de treball de les persones amb discapacitat. S’ha evidenciat que les persones que poden treballar, milloren la seva qualitat de vida i estan més integrades a la societat.
En un col·lectiu a qui és difícil trobar feina, crear llocs de treball és una manera de garantir el seu benestar. Poder treballar ajuda a integrar a la societat les persones amb discapacitat, vetllar pels seus drets, per les seves llibertats i per millorar la seva qualitat de vida. Per aquesta raó hi ha la necessitat de construir una nau per emmagatzemar les eines necessàries per desenvolupar les tasques de jardineria i ampliar noves línies d’actuació per diversificar les activitats.
Actualment les infraestructures de magatzem de la Fundació s’estan quedant petites. L’activitat principal del CET és la jardineria i la construcció d’una nau permetrà emmagatzemar l’equipament necessari per treballar en bones condicions, de manera autònoma i segura: tractors, segadores, desbrossadores, equips de protecció individuals, vehicles,… tot el material necessari per desenvolupar les tasques del Centre Especial de Treball. D’aquesta manera, es podrà créixer per realitzar més feines i contractar més persones amb discapacitat. La construcció anirà dins del terreny que disposa la Fundació, a continuació de l’edifici actual.
El projecte tècnic preveu una nau prefabricada d’una mida d’uns 200 m2, amb pavimentació de formigó, amb portes metàl·liques i instal·lació elèctrica per càrrega de vehicles i maquinària, preparada per la instal·lació de plaques fotovoltaiques i acumuladors d’energia per contribuir a l’eficiència energètica.
El repte principal és dotar a l’entitat d’una infraestructura que permeti desenvolupar l’activitat del Centre Especial de Treball en el futur, i així assegurar el treball de les persones vulnerables en un territori amb poca població i amb dificultats d’incorporar-se a l’empresa ordinària.
El projecte tècnic de la nau ja està redactat i disponible per consulta. El Projecte d’Ordenació de l’Edificació (POE) i l’Estudi d’Impacte i Integració Paisatgística (EIIP), estan pendents d’aprovació per part de l’Ajuntament de Puigcerdà. Es preveu la construcció de la nau i el condicionament del terreny durant l’any 2024.