2023

Hospital de Santa Llúcia: Unitats de convivència per una atenció centrada en la persona en un servei residencial de gent gran

La Fundació Privada Hospital de Santa Llúcia va ésser fundada l’any 1252 i, des d’aquell moment, ha donat servei a la població major de 65 anys de Castelló d’Empúries així com a la resta de la comarca.

L’actual edificació ha tingut diferents utilitats, però sempre, totes elles, sense afany de lucre.

Amb la nova Llei de Fundacions s’adequaren els estatuts de la nostra Fundació, essent la primera Fundació de Catalunya que s’acollí a la nova Llei.

La Fundació és de caire municipal, participada pels regidors de tots els grups polítics del consistori que exerceixen les funcions de Patrons i el secretari de la qual és el de l’Ajuntament  de Castelló Empúries així com membres representatius de la població municipal .

Dins de les accions de la Fundació l’any 2001 l’edifici de la Residencia Toribi Duran  fou rehabilitat per a ser un Servei Residencial assistit i, des de llavors, ve donant servei com a Residència Assistida per a persones de la tercera edat.  En aquell moment es van crear unes instal·lacions les quals han anat quedant obsolet pels seus 21 anys d’ús.

La Residencia Toribi Duran compta amb un equipament per a residir 120 persones el qual està format per un edifici de 3.929 metres construït amb el complement de la zona externa per a poder gaudir de l’exterior per part dels residents i els familiars.

La Fundació Privada Hospital de  Santa Llucià té com a objectiu bàsic l’atenció a les persones de la tercera edat per tal de millorar el seu benestar físic, psíquic i social en el cas de necessitar suport professional fora del seu domicili.

Al transcurs del temps ha anat ampliant els serveis i actualment realitza:

  • Residencia Assistida. 120 places. En l’objecte de la subvenció es vol reformar aquest projecte.
    • Centre de Dia
    • Servei atenció a domicili.
    • Àpats a domicili.

Des del 2016 amb la nova direcció s’està treballant per a implementar el servei d’atenció centrada en la persona per tal de poder oferir una millor qualitat d’atenció a les persones que viuen al servei i donar el serveis de les necessitats de la gent gran i les seves famílies a les residencies la qual no es la mateixa que fa 20 anys.

OBJECTIUS GENERALS

Proporcionar la màxima qualitat de vida de les persones que viuen al servei en l’entorn residencial.

Proporcionar a les persones que utilitzen els servei una atenció global tant des del punt de vista assistencial com  social i familiar des de la perspectiva de l’atenció centrada en la persona.

Promoure la salut i la seva prevenció i l’exercici físic.

Entre altres, ja el 2018 es van ampliar les unitats de convivència de 5 a 10 menjadors per tal de poder sectoritzar i oferir arquitectònicament una atenció més personalitzada. Això va permetre realitzar grups més petits d’atenció i d’unitats de convivència. Tot i  així cal una renovació total de les instal·lacions, habitacions i menjador per a que tingui el confort desitjable en acord amb les noves necessitats.

 Tot i el fet, l’edifici i les seves instal·lacions internes manquen de la qualitat desitjada degut a que caldria una reforma interna de les unitats per adaptar-les als canvis arquitectònics i metodològics en l’atenció a la gent gran que han esdevingut els últims 20 anys.

Reformar les 10 unitats de convivència que existeixen al servei residencial per a acostar la infraestructura de l’entitat encara més a una estructura de llar és un dels grans objectius que es persegueix com a fundació.

Aquesta reforma consta de la reforma de deu unitats de convivència: unitats amb espais propis i zones comunes amb cuina/ menjador, saleta d’estar i sortida a l’exterior així com reforma de banys individuals adaptats a cada habitació degut a que el seu deteriorament en ús és constat amb la  finalitat  d’augmentar la qualitat de vida de les 10 persones que ho viuen així com les seves famílies i treballadors.