2023
Al llarg d’aquest primer any del projecte, els resultats obtinguts i l’avenç científic han estat molt significatius. Pràcticament s’han assolit ja els tres objectius principals del projecte. És important destacar no només l’elevat grau d’assoliment del projecte, sinó també els bons resultats que els acompanyen. Aquest gran avenç es deu principalment a dos factors: (1) disposar de més recursos econòmics, la qual cosa s’ha traduït en més personal treballant en el projecte, no només a l’IDIBGI sinó també als centres col·laboradors del projecte, principalment l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ, Tarragona); i (2) les prediccions de les noves dianes terapèutiques i disseny d’inhibidors eren correctes, la qual cosa ha permès avançar sense grans contratemps.
Aquest 2023 el projecte ha viscut avenços i resultats realment espectaculars. S’ha verificat una nova diana terapèutica; s’han sintetitzat els primers inhibidors i, a més, s’ha pogut demostrar que in vitro els inhibidors estan funcionant molt bé. El fet de poder disposar ja d’inhibidors que funcionen molt bé en els assajos permet començar a caracteritzar-los a nivell preclínic in vivo. El conjunt de resultats in vitro i in vivo ha de permetre poder passar dels hits compounds a un lead compound. Un cop disposem del cap de sèrie, els nostres resultats i el seu desenvolupament farmacològic a nivell legal es poden protegir en forma de patents industrials. Els propers dos anys seran clau per poder afirmar si es podrà disposar del primer inhibidor específic de la preparació dels orígens de replicació, que ha de permetre començar una nova etapa en la lluita contra el càncer.
La Fundació Bosch Aymerich, amb el seu compromís envers la recerca científica, ha signat un conveni de col·laboració amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), d’una durada de tres anys més per al desenvolupament del projecte de recerca liderat pel Dr. Jordi Frigola Mas, cap del grup de Replicació Cromosòmica de l’IDIBGI, dedicat a desenvolupar noves teràpies antitumorals.
En els darrers tres anys, gran part dels objectius que es plantejaven a l’inici del projecte, s’han complert. El projecte constava de dos objectius principals: (1) purificació de les proteïnes humanes i (2) posada al punt de l’assaig de càrrega de l’helicasa amb les proteïnes purificades. El primer requeria la major part del temps del projecte, a causa de l’elevat nombre de proteïnes que s’havien de purificar. Actualment, s’han purificat 11 de les 15 proteïnes. Les 4 proteïnes restants s’hi està treballant, i s’és optimista cara al futur. El segon objectiu, la posada a punt de l’assaig amb proteïnes purificades, depèn de l’obtenció de totes les proteïnes, i seu desenvolupament no ha de suposar molt de temps, un cop es disposi de les proteïnes.
Addicionalment, s’han obtingut resultats molt interessants en una part del projecte que no estava inicialment contemplada. Aquesta tasca consisteix a fer estudis científics sobre les diferents proteïnes implicades en la càrrega de l’helicasa i estudiar-ne el potencial com a diana terapèutica. Gràcies al finançament de la Fundació Bosch i Aymerich, el 2021 es va publicar un estudi a Nature Communications, on es descriuen els contactes essencials per a la funció de la proteïna Cdt1 durant la càrrega de l’helicasa (Guerrero et al., Nature Communications 2021). Si es té en compte que Cdt1 és la proteïna humana més regulada, de totes les que participen a la càrrega de l’helicasa; que la seva desregulació està lligada a inestabilitat genòmica i que els residus identificats al llevat estiguin conservats en humans, el potencial terapèutic d’aquests resultats és molt elevat.
El projecte es desenvolupa principalment a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). L’IDIBGI és un centre de recerca CERCA, i té com a finalitat promoure, desenvolupar, gestionar, transferir i donar a conèixer la recerca biomèdica, a l’ àmbit de les ciències de la salut, que es realitza principalment a la província de Girona.
El disseny i la síntesi dels inhibidors es realitzarà a l’Institut Català d’Investigació Química de Tarragona (ICIQ). L’ICIQ és un centre Severo Ochoa i té una llarga trajectòria en el coneixement i en la transferència de tecnologia als sectors farmacèutics i químics. El col·lectiu social que podria veure’s beneficiat per aquest projecte, és el de tots els malalts de càncer, que al llarg del seu tractament han necessitat radioteràpia i quimioteràpia clàssica. Entenent com a teràpia clàssica, que el seu mode d’acció sigui aturar la replicació de l’ADN. Si tenim en compte que aquests tractaments s’estan utilitzant tant com a cures pal·liatives, com a curatives, el col·lectiu social atès és encara més gran.