2024

Projecte Motor: Abordatge al maltractament a persones grans vulnerables – Alzheimer Catalunya Fundació Privada

El projecte Motor és un projecte de detecció, intervenció i abordatge per erradicar el maltracte en persones grans d’especial vulnerabilitat.

Per aconseguir-ho el projecte compta amb un equip multidisciplinar que treballa de forma coordinada amb professionals dels equips bàsics d’atenció social del territori i altres professionals referents del cas.

El projecte s’ha desenvolupat els dos darrers anys (22-23) amb grans resultats a Barcelona Ciutat i Terrassa.

Durant el 2024 el projecte s’implementarà a Mataró i al 2026,amb la consolidació d’aquest nou territori d’actuació, s’iniciarà la implementació a Sabadell.

El projecte Motor té per objectiu acompanyar a les persones grans en situació de maltractament des de la intervenció directa per tal d’aturar la situació d’abús.

Els objectius d’aquest programa són:

– Acompanyar a les persones amb trastorns cognitius en situació de maltractament des de la intervenció directa per tal de resoldre la situació d’abús.

– Establir un compromís d’acompanyament amb aquelles persones grans que es troben en situació de vulnerabilitat i en procés de modificació de la capacitat d’obrar.

– Mediar els conflictes que experimenten els/les cuidadors/es familiars de persones grans per una millor qualitat de vida i benestar emocional de la persona amb deteriorament cognitiu i del seu entorn.

– Guiar a l’equip professional d’atenció social des de l’assessorament per oferir noves oportunitats a les persones en situació de risc i/o maltractament.

– Oferir un espai basat en la confiança i lliure de tot prejudici on la persona víctima de maltractament i/o la persona perpetradora puguin verbalitzar la situació d’abús i treballar-la fins a transformar-la a un entorn favorable.

  • Escalar el projecte a dues àrees territorials: Maresme (Mataró) i Vallés Occidental (Sabadell).

– Implementar les accions de intervenció directa en els dos territoris: intervenció experta, mediació, espai confidencial i assessorament expert.

– Participar en el disseny/adaptació i Implementar el protocol de maltractament i eines de registre en el dos territoris a traves de l’atenció centrada en la persona i integrada entre els diferents operadors.

– Sensibilitzar a la ciutadania en general i als agents estratègics del territori per promoure la prevenció i la detecció precoç de situacions de vulnerabilitat i/o maltractament.

– Capacitar metodològicament als equips comunitaris i especialitzats del territori perquè siguin els mateixos motor d’un adequat abordatge.

El sobre envelliment i la tensió econòmica i tècnica de les famílies per cuidar representen un escenari propici per que es produeixin situacions de maltractament envers les persones grans. Les connotacions i percepció negatives

de la vellesa per part de la societat, les invisibilitza i deshumanitza encara mes. És una de les formes de violència més ocultes i s’estima que per cada situació detectada i documentada, n’hi ha cinc que no han sortit a la llum.

Quan es detecta la situació és greu o molt greu, no s’està abordant la precocitat. El 75% dels maltractaments es produeixen a l’entorn familiar.

El projecte Motor es va implementar en Terrassa i Barcelona ciutat al 2021-2023. El resultats obtinguts mostren la necessitat d’aquest projecte i el buit tècnic existent per poder fer una bona gestió i abordatge del maltractament des d’una metodologia restaurativa on el vincle entre la persona receptora i autora del maltractament pugui transformar-se en positiu i des del qual es pugui transformar també l’acord en les cures a la persona gran amb trastorn cognitiu per prevenir futures situacions de violència.

Els resultats obtinguts i l’impacte generat en aquestes dues localitats han ajudat a establir aspectes de millora per la seva implementació en nous territoris i a consolidar el model d’abordatge basant-se en les línies d’acció definides.

Soletat, demència i dependència son importants factors de risc de maltractament en les persones grans. Existeix una incidència de desigualtat en funció del gènere a nivell interseccional en les tres àrees territorials on es vol desenvolupar el projecte: Barcelona ciutat, àmbit metropolità sud i àmbit metropolità nord.

L’índex d’envelliment, el percentatge de sobre-envelliment, la percepció de salut i la dependència en persones grans marquen diferències importants.

El col·lectiu social atès són:  persones grans en situació de maltractament que acostumen a caracteritzar-se per disposar d’ingressos mensuals inferiors al salari mínim interprofesional, trobar-se en una situació de vulnerabilitat social i econòmica,  presentar una manca de xarxa de suport familiar o social; persones cuidadores i/o familiars; persones autores del maltractament; professionals de Serveis Socials i sanitaris d’atenció primària especialitzada.