2024

Terral: Promoció de la capacitació i la integració d’alumnes en risc d’exclusió del barri del Raval – RAVAL EN ACCIO, Associació

Terral, és l’espai on es desenvolupa aquest projecte, és un centre d’activitats de l’Associació Raval en Acció, que duu a terme programes per promoure la cohesió social i el voluntariat al barri del Raval de Barcelona. Es dirigeix a les nenes i als joves del barri, especialment a les que corren risc d’exclusió social i es facilita un àmbit de convivència i de diàleg que afavoreix l’autonomia personal.

El programa 1&1, activitat a la qual s’adreça el projecte, té com a característica principal garantir un seguiment acadèmic personalitzat de cada alumna. Està dirigit a alumnes de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, però s’orienta especialment en acabar l’ESO.

Mitjançant un sistema d’aprenentatge individual proporciona una tutela acadèmica personalitzada a cada estudiant i el suport necessari per superar els estudis.

El programa 1&1 té com a objectiu l’enfortiment de la personalitat, l’ajuda a l’escolarització, la inserció sociocultural i la convivència, de manera que les nenes i joves puguin fer front al futur amb confiança.

Sempre es treballa en col·laboració amb les famílies i, si és convenient, es mantenen contactes amb les escoles on assisteixen les participants.

L’objectiu és cobrir i enfortir les àrees i competències que han de millorar les participants.

Es busca potenciar capacitats per generar un impacte sostenible a mitjà i llarg termini, tenint en compte que promoure el dret a l’educació de qualitat és un motor de canvi.

També inclou aspectes no específicament d’estudis però que influeixen en la millora personal dels participants: transmetre hàbits, detectar mancances i ajudar-los a fer front al futur, entre d’altres.

El projecte té un abast territorial específicament focalitzat al barri del Raval de Barcelona. Aquest barri és un dels més densament poblats de la ciutat, amb una densitat de 43.789 habitants per km², molt per sobre de la mitjana de Barcelona que és de 15.661 habitants per km². El Raval acull una població diversa, amb un 47,6% de residents estrangers i una alta concentració de persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica.

L’elecció d’aquest barri com a ràdio d’acció del projecte no és casual, sinó que respon a una necessitat imperant. Segons les dades socioeconòmiques, el 33,5% de la població del Raval està desocupada i el 37% tenen professions de perfil baix. A més, el 72% dels habitants només tenen estudis primaris. Aquestes dades reflecteixen una realitat de pobresa i risc dexclusió social que requereix una intervenció immediata i efectiva.

El projecte cerca millorar les condicions de vida de més de 70 famílies del barri del Raval que es troben en risc d’exclusió social. L’impacte es concentra en l’acompanyament educatiu de les filles d’aquestes famílies, amb una franja d’edat entre els 9 i els 17 anys. Aquesta etapa de la vida és crucial per al desenvolupament afectiu i intel·lectual de l’individu, i un acompanyament adequat pot tenir un impacte positiu a llarg termini a la seva trajectòria vital.

El projecte Terral s’adreça principalment a noies en situació de vulnerabilitat social i econòmica al barri del Raval de Barcelona. Les alumnes i les famílies del projecte enfronten diverses vulnerabilitats interconnectades en una complexa xarxa d’interseccionalitats. Aquestes inclouen la precarietat socioeconòmica, amb recursos limitats per a l’educació; barreres culturals i lingüístiques, especialment per a famílies d’origen estranger; i discriminació de gènere que afecta particularment les noies. Aquestes vulnerabilitats no actuen de forma aïllada, sinó que es reforcen mútuament i requereixen una intervenció holística. El projecte està dissenyat per abordar aquestes necessitats de manera integral, amb activitats i recursos que són sensibles a aquestes dinàmiques interrelacionades.

Durant el 2024, el projecte preveu atendre un total de 70 alumnes durant el curs escolar. Les edats d’aquestes noies oscil·len entre 8 i 17 anys.

Pel que fa al seu origen, el 25% tenen nacionalitat espanyola, mentre que el 75% són d’origen estranger, incloent-hi un 30% de les Filipines, un 10% de Bangla Desh i un 25% d’altres països. Aquesta diversitat cultural enriqueix el projecte, però també presenta reptes addicionals en termes d’integració i cohesió social.

L’accés al projecte es realitza mitjançant un procés de selecció que té en compte diversos factors, incloent-hi la situació socioeconòmica de la família, les necessitats educatives de les alumnes i la seva situació de vulnerabilitat. Un cop seleccionades, es fa un seguiment continuat de la seva evolució i adaptació al programa, amb entrevistes periòdiques amb les famílies i els informes d’avaluació. El projecte contempla un procés de desvinculació que inclou una avaluació final i la possibilitat de seguiment posterior per part de l’entitat. Aquest seguiment pot incloure orientació acadèmica i professional, així com suport en la transició a altres programes o serveis