El juny del 2006, des de la Fundació Marianao es va impulsar el primer Curs de Dinamització Juvenil, una formació dirigida a joves d’entre 15 i 30 anys amb inquietud per impulsar projectes de transformació social. El curs oferia els elements necessaris per a l’anàlisi i la detecció de necessitats socials de l’entorn. Durant aquest procés de descoberta de la comunitat, els nois i noies van analitzar la realitat social del barri i la ciutat, i a partir de les inquietuds del grup de participants, es va reflexionar per formular propostes que portessin a impulsar un projecte de transformació social.
D’aquella reflexió va sorgir la idea d’impulsar una experiència pilot d’oci d’un cap de setmana que ens serviria per copsar les probabilitats d’èxit d’aquest model d’oci alternatiu i la necessitat que realment hi havia al territori. La participació va ser molt elevada: més de 300 joves van participar en les activitats d’aquell cap de setmana i les valoracions van ser molt positives. Davant d’aquesta realitat, la Fundació Marianao va apostar per la creació d’un projecte d’oci alternatiu nocturn de cap de setmana estable en el temps que es manté fins a dia d’avui.
Al llarg d’aquests anys, el projecte ha rebut nombrós reconeixements i premis, a més de rebre moltes visites d’altres territoris per conèixer la seva implementació. Entre els premis en destaquem el Premi Voluntariat 2008, de la Generalitat de Catalunya, o el Premi Acció Social 2016 Maria Figueras i Mercè Bañeras, de la Fundació Plataforma Educativa.
Vente Pa’Ká (VPK) és un programa d’oci nocturn i alternatiu autogestionat per joves que ofereix activitats culturals i esportives gratuïtes el cap de setmana en horari nocturn (de 22 h de la nit a 2 h de la matinada) a Sant Boi de Llobregat.
Es tracta d’una iniciativa liderada pels joves, que proposen les activitats i s’organitzen i autogestionen per impulsar-les. Twerk, bodypainting, tallers de cuina, idiomes o teatre social són alguns dels tallers que s’ofereixen, a més de la lliga de futbol sala, bàsquet, voleibol i tornejos esportius de tot tipus.
Les activitats tenen lloc a les instal·lacions de la Fundació Marianao, en equipaments públics com poliesportius i patis d’escoles, o bé a espais públics a l’aire lliure de la ciutat, i són gratuïtes per qualsevol jove d’entre 15 i 35 anys. L’ampli ventall d’activitats propicia que hi participin joves de molts perfils diversos i això fa que el projecte esdevingui un espai normalitzador i integrador per a nois i noies en situació de vulnerabilitat.
Els joves i adolescents es troben en una etapa basada en l’elaboració i construcció de seu procés vital, on hi juguen un rol fonamental les relacions socials, l’ús del oci i el seu temps lliure, així com les relacions amb el seu entorn més pròxim. Analitzar i comprendre aquesta realitat és essencial per poder apropar-se al col·lectiu juvenil, i treballar amb ells i elles des d’una lògica d’intervenció socioeducativa integral.
És per aquest motiu que es vol treballar des d’una visió holística i preventiva per l’abordatge de la salut i educació a través de l’oci, com a elements clau pel desenvolupament òptim dels i les adolescents i joves, tenint en compte els eixos de desigualtat existents (el benestar segons la classe social, gènere, edat, ètnia i territori), mantenint espais de referència socioeducativa, d’oci i d’intervenció comunitària pels i les adolescents i joves de Sant Boi de Llobregat i especialment, del barri de Marianao.
Qualsevol jove d’entre 14 i 35 anys pot participar al programa d’oci alternatiu Vente Pa’Ká. Totes les activitats es duen a terme a la ciutat de Sant Boi de Llobregat, i tot i que la majoria de participants són santboians, el fet que cap altra ciutat compti amb una oferta d’oci similar provoca que molts joves d’altres ciutats properes també hi participin.
El caràcter universal de les actuacions permet que el perfil dels participants sigui molt divers, tot i que es posa especial atenció en aquells adolescents i joves amb situacions de major fragilitat i vulnerabilitat perquè l’oci, el lleure i la formació són drets dels quals han de poder gaudir el conjunt de adolescents i joves.