Premi d’Escultura

La Fundació Bosch Aymerich convoca la primera edició del seu Premi d’Escultura, i fa una crida al col·lectiu d’escultores i escultors que resideixen a Espanya perquè es presentin. 


El Premi té una dotació de 30.000 € i una periodicitat anual. Amb ell la Fundació reconeix i posa en valor la capacitat de diàleg de l’obra escultòrica amb l’arquitectònica, per així contribuir al foment de la creació artística.  


Els valors del Premi
Entendre l’escultura vinculada a l’espai arquitectònic és assumir la seva capacitat de transformar-lo i interactuar amb la ciutadania que l’habita. Aquest diàleg genera, a més, un sentiment d’identificació, i aporta qualitat i relat a l’espai.

El Premi d’Escultura Fundació Bosch Aymerich proposa donar visibilitat a aquest diàleg i posar-lo en valor, en un context urbà que, fruit de la globalització, tendeix cap a l’estandardització i, en conseqüència, corre el risc de perdre identitat. La Fundació reconeix així l’esforç de la generació d’arquitectes a la qual va pertànyer el seu fundador, que va promoure la integració de l’escultura en els seus projectes, dotant-la d’un nou estatus en relació a l’àmbit urbà, contribuint així a la seva evolució i a la dels artistes.


L’arquitectura de Bosch Aymerich, vinculada a l’art
L’arquitectura espanyola a mitjans del segle passat va promoure una intensa col·laboració entre arquitectes i escultors. Així va succeir amb Josep Maria Bosch Aymerich i els seus projectes realitzats especialment a la ciutat de Madrid.  

És el cas de la seu central del Banco de Madrid a la Carrera de San Jerónimo, en la qual va col·laborar amb l’escultor José Luis Sánchez, autor dels murals de la façana i el vestíbul. També l’edifici de Passeig de la Castellana, 51, a on a més de dissenyar una façana escultòrica va col·laborar amb l’escultor Manel Álvarez, autor de l’escultura de la cantonada amb el carrer Miguel Ángel. Un altre projecte és l’edifici de Capitán Haya, 41, antiga seu de l’empresa CAMPSA, col·laborant amb Manuel Viola i Andrés Galdeano, autors del més gran mural ceràmic de Madrid, i Alonso Coomonte, autor de les escultures.

Pablo Serrano va ser un altre dels escultors que va col·laborar amb Bosch Aymerich. Per encàrrec seu, i amb l’objectiu de contribuir a la generació d’identitat a l’espai públic, va realitzar una escultura en homenatge a la sardana, pensada per ubicar-se al Passeig de Gràcia de Barcelona.

El Jurat
Per a aquesta primera edició del premi la Fundació compta amb un Jurat integrat per Ainhoa Grandes, Presidenta de la Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i Presidenta del Jurat; Andrés Escarpenter, Patró de la Fundació Bosch Aymerich; Ana Vallés, Presidenta de Sorigué i de la Fundació Sorigué; Nimfa Bisbe, Directora de la col·lecció d’art contemporani de la Fundació La Caixa i Asier Mendizabal, artista i professor d’escultura a KKH, Royal Institute of Art d’Estocolm.  

¡Participa! La data límit per inscriure’t és el 24 de juliol de 2023 a les 24 hores.

Recorda que és important llegir les bases abans d’inscriure’t.